SOSocial

“SOSocial” bestaat uit een archief van 25 video’s waarin de machtsverhoudingen en sociale interactie met behulp van mimespelers, objecten en kostuums worden verkend. Spelenderwijs worden de huidige sociale gedragsregels en nieuwe manieren van sociale omgang onderzocht.

Milo Vermeire van Mister Motley:

Het werk “SOSocial” (2020) van Myrte van der Molen is moeilijk te missen, de serie van 25 videos begroeten je bij de ingang van Prospects. Ondanks dat de reeks videoschermen de hele gang beslaat, gaat ook dit werk over hoe je lichaam zich verhoudt tot de wereld om je heen. Ditmaal is de wereld de ander. Molen onderzoekt in een uniforme white cube met mimespelers, kostuums en attributen de maakbaarheid van de specifieke regels en conventies van sociale interactie. Hoe beweegt een cirkel van vijf mensen door de ruimte als alle hoofden met een touw aan een bal in het midden zijn bevestigd? Maken stootkussens op je wangen begroetingen beter? De video’s leveren een speels theater op vol kleine verwondering, ergernis en humor zonder dat het slapstick wordt. 

Pernilla Ellens van Metropolis M:

Prospects opent met de videoserie van Myrte van der Molen die in de gang getoond wordt. Deze mix van sociaal onderzoek, video-kunst, performance en theater zet meteen de toon voor de rest van de tentoonstelling door een van de meest relevante vragen van de afgelopen tijd centraal te stellen: Hoe we ons tot elkaar moeten verhouden. 

Thomas van Huut van NRC:

Vindingrijkheid spreekt in ieder geval uit SOSocial van Myrte van der Molen. Bij de entree is van haar een reeks van 25 video’s met bijzonder concrete oplossingen voor sociaal ongemak te zien: stootkussens op de wangen, bijvoorbeeld, om de drie begroetingszoenen aangenamer te maken, of maskers waarmee je je stemming kunt aangeven, of een buizensysteem dat zorgt dat in een groep maar één iemand tegelijk praat. Het lijken nuttige sociale overlevingsstategieën voor het post-coronatijdperk, maar Van der Molen bedacht ze al voordat de pandemie uitbrak.

Paola van de Velde van De Telegraaf:

Fascinerend is ook de videoreeks SOSocial, kus, kussens, die Myrte van der Molen laat zien. Hierin laat ze een groep mimespelers sociale gedragsregels onderzoeken, met hilarische en soms pijnlijke filmpjes als gevolg.

Mimespelers: Sue-Ann Bel, Jasper Koopmans, Luuk Weers, Len Leo Vincent, Erwin Dorr, Marjolein Roeleveld

Crew: Annelies Herfst (mime regie assistent), Rob Willemsen (camera & edit), Jeroen van ‘t Hullenaar (camera 2), Koen Koopmans (licht)

Voor meer informatie of grotere afbeeldingen: info@myrtevandermolen.nl 

Myrte01.jpg
HighRes_Myrte-204.jpg
HighRes_Myrte-321.jpg
Myrte02.jpg
HighRes_Myrte-117.jpg
HighRes_Myrte-677.jpg
HighRes_Myrte-749 (1).jpg
HighRes_Myrte-46.jpg
HighRes_Myrte-275.jpg
HighRes_Myrte-756.jpg
HighRes_Myrte-85.jpg
HighRes_Myrte-405.jpg